Waarde oude munten

Waarde oude munten

De waarde van oude munten kan enorm verschillen. Er zijn drie redenen waarom de munten waarde kunnen hebben. De redenen worden hieronder verder uitgelegd.

Waarde oude munten

 

  • Het materiaal

  • De schaarste van de munt

  • Het uiterlijk/speciale karakter

Waarde oude munten

 

Het materiaal van de munt bepaalt de basis waarde. Een munt van goud is dus minimaal zijn gewicht maal de heersende goudprijs waard. Ook al is de munt vies of gehavend, de goudprijs kunt u er altijd voor krijgen. Let op: munten bestaan vaak niet alleen uit goud maar ook uit andere metalen om de munt harder te maken. Gouden munten zijn daardoor niet altijd letterlijk hun gewicht in goud waard.

De schaarste van de munt is de grootste bepaler van de waarde. Het komt erop op neer hoe minder er van een munt zijn, hoe meer deze waard wordt. Wanneer er slechts enkele exemplaren van een bepaalde munt zijn, kan het zijn dat de munt honderden keren zijn gewicht waard wordt.

Uiterlijk of speciaal karakter van de munt. Dit is vaak icm schaarste een mooie waardestijger. Wanneer een munt er weinig is en ook nog een bij een speciale gebeurtenis is uitgegeven of een schitterend ontwerp heeft kunt u er van uitgaan dat deze munt veel meer waard is dan de goud prijs. Wanneer u een dergelijke munt in handen heeft doet u er goed aan deze niet zomaar in te leveren maar bij meerdere juweliers of handelaren de prijs te laten bepalen.

Lever nooit zomaar munten in bij goud-opkopers, deze bieden nauwelijks de goudprijs!

Het zilveren tientje is een oude munt die niet zo schaars is en daardoor weinig in waarde is gestegen. De waarde is nog steeds ongeveer de zilverprijs.

Het gouden tientje is door zowel zijn schaarsheid en door het duurdere metaal veel meer waard dan de zilveren variant.

Munten als de Krugerrand worden gebruikt als beleggingsmunt. Deze munten worden dus weinig gebruikt als betaalmiddel maar meer als een belegging.