Goudkoers

Wat bepaaalt de goudkoers

De Goudkoers wordt natuurlijk zoals elke prijs bepaalt door vraag en aanbod. Er gaat echter meer schuil achter de prijs van goud dan de meeste mensen weten.

Neem nu een voorsprong op alle anderen door te begrijpen wat er invloed heeft op de goudprijs.

Aanbod van Goud

Er is zowel vraag als aanbod van goud. Dit aanbod komt van goud dat wordt gedolven in bijv. de mijnen van Zuid Afrika, een van de grootste goud producenten ter wereld, of wordt gewonnen in Australië. Ook komt er goud beschikbaar door het recyclen van producten waarin goud verwerkt zit. Met name elektronica bevat veel goud wat opnieuw gebruikt kan worden.

 Vraag naar Goud

De vraag naar goud komt vanuit verschillende hoeken. Er is natuurlijk een grote vraagGoud vanuit sieradenbranche. Deze verwerkt vele tonnen goud per jaar in juwelen en horloges. Maar ook de industrie vraagt veel goud. In mobieltjes en bijvoorbeeld sommig gekleurd glas wordt goud verwerk.

Beleggers

Een andere zeer grote speler op de goudmarkt is de belegger. Veel mensen zijn de laatste tijd opgeschoven van aandelen naar beleggen in goud. Omdat goud al jaren een stabiele stijging laat zien is het aantrekkelijk om hierin te beleggen. U kunt hiervoor fysiek goud kopen maar ook via een broker goud aanschaffen dat daar in een kluis wordt bewaard. U beschikt dan niet fysiek over het goud maar wel over een bewijs waarmee u kunt aantonen dat het van u is. Met name de onrust op de aandelenmarkt drijft mensen richting deze vorm van geld beleggen. Wanneer er dus dalingen op de aandelenmarkt zijn zal de goudprijs meestal stijgen omdat mensen hun geld hier willen beleggen omdat er meer zekerheid is in deze hoek.

Banken

Munten van goudMaar de grootste speler die de goudprijs beïnvloed zijn de banken. Banken zorgen voor grote stijgingen en dalingen in de goudprijs. Dit doen ze door goud te verkopen dat ze eigenlijk niet hebben. Banken verkopen goud aan hun klanten. Omdat dit klanten dit vaak niet zelf thuis willen hebben bieden banken meteen aan om dat goud voor hen op te slaan. Klanten krijgen hun goud dus niet echt te zien. Wanneer de klant zijn goud weer wil verkopen krijg hij van de bank het bedrag dat het goud dan waard is. Banken hebben in de periode tussen aankoop en verkoop van goud dus de beschikking over het geld van een klant waar ze mee kunnen doen wat ze willen. Wanneer ze dit dus bijvoorbeeld uitlenen voor 6% rente verdienen ze dus 6% per jaar aan een product dat ze niet eens hebben.

Het probleem is er echter dat het lijkt alsof er wel vraag is naar het goud, hierdoor zal de prijs stijgen. Op het moment echter dat banken deze fictieve goudreserves aan elkaar gaan doorverkopen lijkt het alsof er meer goud op de markt is waardoor de prijzen weer dalen.

Rekenvoorbeeld Banken en goud

Stel: U koopt in 2012 voor 1000 euro goud. De bank ontvangt dus 1000 euro. Dit lenen zijn uit tegen een rente van 6% per jaar. Wanneer u na tien jaar uw goud verkoopt is dat bijvoorbeeld met 30% gestegen. U verdiend dus 300 euro en maakt 3% winst per jaar, dat is meer dan de rente bij een bank. De bank echter verdiend 790 euro (1000* 1.06^10) met niets!

Op deze manier heeft een bank dus invloed op de koers, zonder dat deze organisatie actief aan de markt deel neemt. Het is dus een manier van geld creëren die de normale belegger niet heeft. Dit geeft een bank een groot voordeel. Als kleine belegger legt u het dus af tegen een bank vanwege dit verschil in mogelijkheden.

Het voorspellen van de goudkoers wordt hierdoor ook erg lastig. De banken worden immers geregeerd door aandeelhouders, en die hebben alleen een winstoogmerk. Dat staat haaks op het de belangen van de kleine belegger in deze markt.

Een munt als het Gouden Tientje of Zilveren Tientje is hierdoor ook een prooi van speculanten geworden.

Terug naar de homepage