Gouden munten

Gouden munten

Munten zijn een mooie manier om te beleggen, zeker wanneer deze van goud zijn.

Lees meer over goud hier! De krugerrand is een van de meest gebruikte beleggingsmunten. Deze munt kan sterk in waarde verschillen door stijging en daling van de goud prijs vandaag de dag.

De waarde van een Gouden munt is afhankelijk van twee factoren:

 

 

  • De hoeveel goud in de munt
  • De zeldzaamheid van de munt

Wanneer een munt relatief makkelijk te verkrijgen is, is de waarde van edelmetaal in de hetgeen dat de uiteindelijke waarde bepaalt. Een eenvoudig sommetje met de zuiverheid en de totale hoeveelheid goud i.c.m. de huidige goudprijs geeft dan de waarde van de munt

Wanneer een munt een meer zeldzaam karakter heeft is het veel lastiger om een waarde aan deze munt toe te kennen. Een algemene waarde als de huidige goudprijs is in dit geval niet de belangrijkste component. Hetgeen dat nu de waarde bepaalt is het bedrag de verzamelaars bereid zijn om te betalen. Dit is uit meer factoren opgebouwd.

  • De staat van de munt

Een belangrijke component. Verzamelaars willen de munten vaak uitstallen, dat betekent dat het uiterlijk van de munt ook belangrijk is.

  • Speciale eigenschappen van de munt

Is deze munt verbonden aan een speciaal moment, dat kan de waarde fors verhogen. Denk hierbij aan munten die zijn geslagen om een gelegenheid of gebeurtenis te herdenken. Wanneer dit een historische gebeurtenis kan dit voor verzamelaars een extra reden zijn om de munt te willen bezitten. Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat mensen er een emotie bij voelen. Er zijn voorbeelden bekend dat munten om die reden vele malen meer waard werden voor “niet verzamelaars” dan voor verzamelaars.

  • De zeldzaamheid van de munt

Hoe minder ervan zijn, hoe meer ze waard zijn. Wanneer een munt een behoorlijke leeftijd heeft en er slechts weinig van zijn wordt er de hoofdprijs voor betaald.

De hoofdreden blijft echter het materiaal waarvan de munt gemaakt is. Omdat de munten van goud zijn, hebben ze altijd waarde. Dit was ook vroeger al het geval. Wanneer een munt dus in dit metaal werd geslagen en niet in zilver of koper, dan betekende dat al dat munt belangrijk was. En omdat het metaal erg duur was/is werden er geen gigantische hoeveelheden van geslagen. Er is niet voor niets gekozen voor een monetair stelsel met minder dure materialen. Dit zorgde voor de mogelijkheid om veel veer geld uit te geven.

Enkele bekende Gouden Munten

  1. Het Gouden Tientje
  2. De Krugerrand
  3. De dukaat
  4. De Florijn

 

 Homepage GoudenTientje.net