gouden dukaat

De Gouden dukaat

Oke, geef het maar toe. Deze munt ken je van de piraten verhalen.

Naast het gebruik in verhalen en films over piraten is deze munt ook daadwerkelijk gebruikt al betaalmiddel. Eigenlijk is de term gouden dukaat niet terecht. De munt heeft eigenlijk dukaat. aangezien deze munt altijd van goud is, is de naam Gouden Dukaat ontstaan.

Dukaat
Dukaat

Dukaten zijn er al sinds de 13e eeuw! In het jaar 1284 werd de munt voor het eerst in Venetiƫ uitgeven. Nadat de munt meer en meer in omloop kwam begonnen ook andere Europese landen hun eigen dukaten te slaan. In Nederland begon met hier einde 16e eeuw mee. In al deze landen was de hoeveelheid goud en dus de waarde gelijk.

Het verval van de dukaat

Naarmate de goudprijs daalde verminderde het gebruik van de dukaat. Het goedkopere alternatief door munten van onedele metalen die gesteund werden door een sterke staat werd gemeengoed. Een wikipagia is alles wat ons nog rest.

Zelf een dukaat slaan

Tot in het jaar 1982 was het mogelijk een eigen dukaat te laten slaan. Hiervoor diende dan goud te worden aangeleverd bij de staat. Dit gebruik is echter afgeschaft.

Na verloop van tijd werden er ook zilveren dukaten uitgegeven als goedkoper alternatief. Ook deze munten werden geslagen in de Lage landen. De waarde hiervan was een rijksdaalder, of vijftig stuivers.

Terug naar het begin