De waarde van 585 goud

585 Goud en de eenheid karaat

De karaat is de eenheid waarin de zuiverheid van onder andere goud wordt uitgedrukt. 1 karaat staat voor 1/24 deel. Dat betekent dat 24 karaat goud dus zuiver goud is.

585 goud
585 goud

Omdat dit zuivere goud zacht is en dus makkelijk krast en beschadigt kiezen veel producenten van gouden voorwerpen (ringen, munten etc) ervoor om het goud te mengen met andere metalen zodat het harder wordt. De waarde per gram neemt hierdoor dus af, maar je trouwring blijft wel veel langer mooi.

Omdat de koper wel moet weten hoeveel goud er bijvoorbeeld in zijn ring zit worden en er keurmerken gebruikt. Deze keurmerken hebben een eigen goud gehalte en dus een eigen waarde.

 

Een overzicht van de meest gebruikte zuiverheid van goud

In de chart hieronder vindt u de verschillende merken die aangeven wat de zuiverheid van het goud is.

Goud karaat
Goud karaat

585 goud is goud van 14 karaat. Dat betekent dus dat er 14 delen goud op het totaal van 24 delen zijn. Oftewel een ring van van 14 karaat goud is 58% zuiver.

Het getal 585 komt van het aantal duizendste delen goud dat het materiaal bevat. Goud met het merk 585 bevat dus 585/1000 deel goud.

Hetzelfde geld voor 24 karaats goud, dat krijgt het merk 999 (helemaal zuiver is goud nooit) omdat dit goud bijna volledig zuiver is, dus 999/1000.

Waarmee wordt het goud gemengd

Goud kan worden gemengd met ieder ander metaal. Alle metalen hebben echter hun unieke eigenschappen en zullen dus allemaal op een andere manier het uiterlijk of het “gedrag” van het goud beïnvloeden. De meest gebruikte metalen zijn zilver en kopen. Omdat deze metalen een aantal eigenschappen hebben die goud ook heeft. Hierdoor blijft  de kleur en glans van het goud grotendeels hetzelfde.

 

Wie houdt in de gaten of de merkjes echt zijn?

Er zijn in Nederland speciale waakhonden die controleren of er geen vals goud in de omloop is.

 Hoe kun je zelf controleren hoe zuiver het goud is?

  • Volume/gewicht/massa

Dit kun je zelf heel makkelijk doen door het volume en het gewicht te bepalen. Plaats de ring in een maatbeker waar water in zit. Bepaal het volume met en zonder de gouden ring. Het verschil in volume is het volume dat het gouden voorwerp heeft. Goud heeft een gewicht van 19.3 gram per kubieke cm. Wanneer het gewicht dus afwijkt van deze 19.3 gram per kubieke centimeter is het goud niet zuiver. Je kunt dan wat rekenen met bijv zilver om te bepalen hoeveel zilver er doorheen zou kunnen zitten. Dit is vooral goed toe te passen bij munten waarvan de legering bekend is. Dit gewicht is dan makkelijk te controleren voor een munt als de Krugerrand.

  • Magneet

Goud is niet magnetisch, een vervalsing of legering wel.

  • Kleur

Wanneer het goud niet zuiver is zal de kleur licht verschillen

  • Roest

Goud roest niet, wanneer het materiaal dus corrodeert weet je dat het geen goud is.

Homepage gouden tientje